top of page
  • Julie De Rore

Verplichte schatting bij hypothecair krediet


Sinds 2022 zijn banken verplicht een woning te laten schatten alvorens een hypothecair krediet toe te kennen. Het bedrag van de lening wordt sindsdien ook berekend op de getaxeerde waarde, en niet langer op de aankoopprijs.
In 2020 werd beslist dat banken vanaf dan nog slechts 90% van de aankoopwaarde van een woning mochten uitlenen. Sindsdien moeten kopers dus 10% eigen inbreng kunnen voorzien, bovenop de aankoopkosten.


Door de nieuwe maatregel van de verplichte schatting, wordt vermeden dat banken kredieten verstrekken die niet in verhouding staan tot de werkelijke waarde van het pand. De voorbije jaren zagen we een echte rush op vastgoed, waarbij het regelmatig gebeurde dat panden flink boven de effectieve waarde verkocht werden. Daar gaan banken nu dus niet meer in mee, want de financiering beperkt zich tot 90% van de getaxeerde waarde.


Voor kopers betekent dat ze dat verschil nu zélf moeten ophoesten, als ze toch zouden beslissen om meer te betalen voor een woning dan de werkelijke waarde.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page