top of page
  • Julie De Rore

Wat is de mobiscore?

In 2019 werd de “mobiscore” gelanceerd, een score die aangeeft hoe ‘goed’ of ‘slecht’ een woning scoort op vlak van mobiliteit. In 2022 werden de gegevens geactualiseerd, maar hoe zit dat nu precies met die score?


De mobiscore kijkt hoe dicht een woning gelegen is bij voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, winkels en sport- en ontspanningsmogelijkheden. Het berekent de milieu-impact van de verplaatsingen die je naar verwachting zal moeten doen om deze belangrijke plekken te bereiken. Ligt je woning dicht bij een bushalte? Dan is de impact kleiner dan wanneer je voor elke verplaatsing de wagen nodig hebt.


Voor de berekening van de score wordt met 5 categorieën rekening gehouden:

1) Openbaar vervoer: alle NMBS-stations en alle tram-, metro- en premetrohaltes van De Lijn en de MIVB. De bushaltes van De Lijn werden ook in rekening gebracht voor zover je er tijdens de daluren niet langer dan 30 minuten hoeft te wachten op een bus.

2) Onderwijs: Alle kleuter-, lager en middelbaar onderwijs

3) Winkels en diensten: Belangrijke handelszaken zoals bakkers, voedingswinkels, slagers, kledingwinkels, banken, restaurants en cafés, …

4) Ontspanning, sport en cultuur: De aanwezigheid van bibliotheken, sportcentra, zwembaden, openbare parken, cultuurcentra, ..

5) Gezondheid en zorg: De nabijheid van dokters, tandartsen, apothekers, ziekenhuizen, OCMW’s, ..


Na al deze elementen verrekend te hebben krijgt de woning een algemene score op 10, en vervolgens deelscores per element.


Uit ervaring blijkt dat de mobiscore op zich geen grote rol speelt in het beslissingsproces van een kandidaat-koper, maar uiteraard is een gunstige ligging altijd een troef. Los van de mobiscore kijken kopers wel of een woning dichtbij alle faciliteiten gelegen is, maar daarvoor doen ze nog lang niet altijd beroep op de mobiscore-website. Heb je echter een woning te koop met een hele gunstige score? Dan is een vermelding in je publiciteit zeker niet verkeerd!




bottom of page