top of page
  • Julie De Rore

Verplichte en handige attesten bij verhuur van een huis of appartement

Als je een huis of appartement wil verhuren, ben je verplicht om je huurder een aantal documenten en attesten voor te leggen. We zetten ze kort op een rijtje:


Het EPC of energieprestatiecertificaat

Dankzij het EPC weet een huurder hoe energiezuinig het aangeboden pand is. Zo kan hij een inschatting maken van de maandelijkse kosten voor energie, toch een belangrijke hap uit een gezinsbudget. Van oktober 2022 tot oktober 2023 wordt de indexatiemogelijkheid afhankelijk gemaakt van het EPC label van de woning, het is dus ook voor verhuurders belangrijk om te investeren in de energiezuinigheid van hun pand.


Het postinterventiedossier

Is de woning of het appartement gebouwd na 2001 of heeft het sindsdien verbouwingswerken ondergaan? Dan moet er een postinterventiedossier -of kortweg PID- aanwezig zijn. Hierin vindt de huurder belangrijke informatie zoals de plaats van nutsleidingen en gebruikshandleidingen voor elektrische toestellen. Het PID moet de hele levensduur van de woning bewaard blijven en aangevuld worden als er nieuwe werken worden uitgevoerd, en het moet ook aanwezig zijn als het pand ooit verkocht zou worden.


Naast deze 2 documenten zijn er ook enkele attesten die niet verplicht, maar wel handig zijn:


Conformiteitsattest

Wie een woning wil verhuren kan een conformiteitsattest aanvragen bij de stad of gemeente. Dit attest geeft aan dat de woning voldoet aan de minimale kwaliteitseisen op vlak van veiligheid en comfort. Hoewel dit attest niet verplicht is, kan het een grote meerwaarde bieden voor een vlotte verhuur.


Keuringsverslag elektrische installatie

In tegenstelling tot panden die verkocht worden, moet er voor verhuur geen keuringsverslag van de elektrische installatie zijn. Het is echter wel een handige tool om aan huurders aan te tonen dat de installatie van de woning die ze willen huren, veilig is en voldoet aan hedendaagse normen. Dit verslag kan dus opnieuw een meerwaarde zijn om je pand vlot verhuurd te krijgen.
Kommentare


bottom of page