top of page
  • Julie De Rore

Heb jij al van Hamsterhuren gehoord?


Hamsterhuren, een term die je waarschijnlijk nog niet vaak gehoord hebt. Toch begint dit nieuwe woonconcept aan populariteit te winnen. Maar wat is dat hamsterhuren nu precies?

Hamsterhuren is een concept om de huizenmarkt toegankelijker te maken voor gezinnen met beperkte eigen middelen. Je krijgt een koopoptie op een woning die je eerst enkele jaren huurt, en als je beslist om tot aankoop over te gaan, kan je de betaalde huur volledig of gedeeltelijk aftrekken van de aankoopprijs. De betaalde huur is dus niet 'weg' maar wordt als het ware 'gehamsterd' om later als eigen inbreng te gebruiken bij het afsluiten van een woonkrediet.


Je betaalt dus met andere woorden al voor je huis nog voor het van jou is, zonder de verplichting om te kopen. Beslis je om het pand te kopen, dan heb je al een stukje afbetaald en dat ziet de bank graag gebeuren, want bijna geen enkele kredietverstrekker geeft nog een lening voor 100% van de koopsom. Kies je er toch voor om niet te kopen, dan heb je enkele jaren gehuurd op een klassieke manier en kan je verhuizen als je contract is afgelopen.


De koopoptie moet meestal binnen 10 jaar gelicht worden, en de aftrekbare huur is beperkt tot 5 jaar huur.

In dat opzicht verschilt hamsterhuren van huurkoop. Bij huurkoop koopt men een pand aan en betaalt men de koopsom in maandelijkse schrijven, die als huur worden gekwalificeerd, terwijl het bij hamsterhuren bij aanvang van de overeenkomst nog niet zeker is of men het pand al dan niet zal aankopen.

Comments


bottom of page