top of page
  • Julie De Rore

Ben je verplicht om de huur te indexeren?

Het leven wordt (veel) duurder, dat merken we steeds duidelijker. Elk jaar hebben verhuurders de mogelijkheid om, op de verjaardag van het huurcontract, de huurprijs te indexeren en dus meer huur aan te rekenen aan de huurders. Als verhuurder stijgen je kosten namelijk ook, maar kunnen je huurders die verhoging wel betalen, als ook hun leven steeds duurder wordt? Met andere woorden, ben je verplicht om te indexeren?Als verhuurder ben je vrij om al dan niet voor indexatie te kiezen. Echter, als je de index pas om de drie, vier of vijf jaar doorrekent, is dat een bittere pil voor de huurders. De huurprijs gaat dan namelijk in 1 klap flink omhoog en dat kan tot ongenoegen leiden. Als verhuurder kan je dan argumenteren dat de huurders de voorbije jaren van een lagere prijs hebben kunnen genieten, maar meestal voelt zo’n fikse verhoging niet als een voordeel in hoofde van de huurder. Je loopt tevens het risico dat je huurder door de plots veel hogere huurprijs, sneller geneigd zal zijn een andere woonst te zoeken.


We kunnen stellen dat alle partijen gebaat zijn met een jaarlijkse indexatie, in plaats van eens om de zoveel jaar.


Wil je als verhuurder toch je huurder financieel wat ontzien, kan je een lagere indexatie doorrekenen. Je mag de wettelijke index niet overschrijden, maar een minder stevige verhoging aanrekenen mag wel.


In alle gevallen geldt: duidelijke communicatie is de sleutel tot succes! Praat met je huurders over hun mogelijkheden en verwachtingen, en zoek samen naar een gulden middenweg. Want een goede (ver)huurder is goud waard!
Comments


bottom of page