top of page
  • Julie De Rore

De aankoop van een onroerend goed

Een huis of appartement koop je niet elke dag. Het is dan ook niet vreemd dat je niet helemaal vertrouwd bent met het aankoopproces van een onroerend goed, dat steeds ingewikkelder wordt. Je zal geconfronteerd worden met verschillende stappen, die elk hun moeilijkheden en valkuilen met zich meebrengen. We zetten het verloop van een aankoop op een rijtje.


Een bod uitbrengen

Je bent volop bezig met de zoektocht naar een geschikte woning of appartement. Na heel wat uurtjes rondkijken op advertentiesites heb je een aantal mogelijk geschikte panden gevonden en heb je bezoeken ingepland. En plots gebeurt het: je voelt de klik met een huis of appartement en je wil tot aankoop overgaan. Hoe doe je dat?

Je start met het uitbrengen van een bod. Dit kan mondeling of schriftelijk, maar met een geschreven bod heb je natuurlijk altijd meer slag- en bewijskracht. Het bod hoeft niet fysiek op papier te worden uitgebracht, tegenwoordig is een SMS of e-mail ook rechtsgeldig. Als je droomwoning via een makelaar verkocht wordt, zal de tussenpersoon je waarschijnlijk een vooraf opgemaakt biedingsformulier kunnen geven, dat je enkel nog hoeft in te vullen.

Heb je geen template voorhanden? Denk er dan aan om zeker een aantal elementen in je bod op te nemen.

Denk eraan dat een bod bindend is. Als de verkoper het aanvaardt, is er een overeenkomst die niet meer afgebroken kan worden (met uitzondering van eventuele opschortende voorwaarden).



De onderhandse verkoopovereenkomst

Nadat je met de verkoper overeengekomen bent over de prijs en eventuele andere formaliteiten, wordt de onderhandse verkoopovereenkomst, ook wel compromis genoemd, opgemaakt en ondertekend. Als het pand via een makelaar verkocht wordt zal hij of zij de overeenkomst opstellen, en het ontwerp laten nalezen door de instrumenterende notarissen. Beide partijen, dus koper én verkoper, mogen ieder hun eigen notaris aanduiden om in het dossier op te treden. In de meeste gevallen zal de overeenkomst dus door beide notarissen worden nagelezen alvorens ondertekend te worden.

Werkt de verkoper niet met een vastgoedmakelaar, zal zijn notaris de verkoopovereenkomst opstellen. Ook dan is het verstandig het ontwerp nog door je eigen notaris te laten nalezen.


Bij ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst is het gebruikelijk dat er een waarborg wordt betaald. In de meeste gevallen bedraagt die 10% van de afgesproken koopsom, maar andere afspraken tussen verkoper en koper zijn mogelijk. De waarborg wordt op de derdenrekening van de tussenkomende makelaar of van de instrumenterende notaris gestort en blijft in bewaring tot het verlijden van de notariële akte.


De ondertekening van de compromis is ook het moment waar op je je dossier bij de bank opstart. Als er een opschortende voorwaarde van financiering is opgenomen in de compromis, heb je meestal maar enkele weken de tijd om je lening effectief rond te krijgen. Begin hier dus tijdig mee!


De notariële akte

Pas bij het ondertekenen van de notariële akte word je echt eigenaar van het onroerend goed. Tussen de ondertekening van het bod of de compromis, en het verlijden van de notariële akte, kan tot maximaal 4 maanden verstrijken. Meestal wordt bij ondertekening van de compromis al afgesproken tussen de partijen of ze de akte snel of op de maximale termijn willen laten verlijden, in functie van wanneer de verkopers bijvoorbeeld kunnen verhuizen naar hun nieuwe woning, of wanneer de huurovereenkomst van de kopers afloopt.

Als samen met het verlijden van de akte ook het genot overgaat, krijg je op dat moment de sleutels en kan je beginnen verhuizen.




bottom of page